T. Mareček neverím, že by Rusi začiatkom júna zastavili tranzit plynu

19.05.2014 Bratislava

Bratislava 19. mája (TASR) - Ak by Rusko zastavilo od začiatku júna tohto roku dodávky plynu pre samotnú Ukrajinu tak, ako avizovalo, nemalo by sa to týkať tranzitu plynu do Európy. "Je možné, že zastavia dodávky na Ukrajinu, ale neverím tomu, že by zastavili tranzit do Európy," uviedol dnes na stretnutí s novinármi predseda predstavenstva spoločnosti eustream, a. s., Tomáš Mareček.

"Aj podľa katastrofického scenára, ak by sa tak stalo, tak neverím, že to bude trvať viac než niekoľko týždňov. Európa, už aj vzhľadom na to, čo zažila počas krízy v januári 2009, je na takýto stav výrazne lepšie pripravená," spresnil.

Odvtedy sú podľa jeho slov v Európe pre prípad zastavenia dodávok plynu z Ruska vybudované nové zásobníky, skladuje sa v nich viac plynu ako počas krízy v roku 2009 a plynárenská infraštruktúra je v porovnaní s rokom 2009 na zastavenie dodávok plynu výrazne lepšie pripravená – reverzným tokom zo západu na východ.

Eustream, a. s., je prevádzkovateľ prepravnej siete a prepravca zemného plynu s kapacitou prepravnej siete viac ako 90 miliárd m3/rok s celkovou dĺžkou potrubných systémov 2270 km.
 

Vyberte región